U bent hier
Toepassingsgebied
Alle handelaars die produceren, bereiden (verwerking, verpakking, etikettering), importeren, opslaan of biologische producten afzetten moeten formeel worden gecontroleerd. Dit is ook het geval voor loonwerkers-onderaannemers. Nochtans kunnen sommige verkoopspunten worden vrijgesteld van het controlesysteem.
Inderdaad kan elke exploitant die rechtstreeks niet-voorverpakte biologische producten verkoopt aan consumenten worden vrijgesteld van het indienen van de controle op voorwaarde:
- dat hij geen biologische producten produceert/bereidt,
- dat hij de op de markt gebrachte biologische producten niet elders opslaat dan in zijn verkoopspunt,
- dat hij geen biologische of omschakelingsproducten importeert uit derde landen,
- dat hij zijn activiteiten niet uitbesteedt in onderaanneming aan derden,
- dat hij geen producten exporteert die vervaardigd zijn overeenkomstig de productievoorschriften die bepaald zijn door R.834/2007 en de verordeningen ter uitvoering daarvan,
- EN dat de voor een bedrag dat lager is dan 5.000 € exclusief BTW onverpakt gekochte biologische producten rechtstreeks doorverkocht worden aan de consument.
Deze vrijstelling betreft dus kleine winkeliers die biologische producten in bulk verkopen waarvan zij de verpakking of etikettering niet hebben veranderd tussen de ontvangst en de verkoop.
Voor het Waals Gewest:
- het formulier en alle andere inlichtingen zijn beschikbaar: agriculture.wallonie.be
- het vrijstellingsformulier voor de Waalse kleinhandelaren is verkrijgbaar door hier te klikken.
Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest:
- het formulier en alle andere inlichtingen zijn hier beschikbaar www.werk-economie-emploi.irisnet.be
- het vrijstellingsformulier voor de Brusselse kleinhandelaren zijn beschikbaar door hier te klikken.
Voor het Vlaams Gewest:
- Enkel verkooppunten die rechtstreeks voorverpakte producten (bio) verkopen zijn vrijgesteld. Deze vrijstelling geldt automatisch. Het is niet meer nodig om een aanvraag in te dienen.
Op het gebied van catering mag gemeld worden dat het bioproducten betreft mits de cateringactiviteiten voldoen aan de voorwaarden van de specificaties van Biogarantie®: Regels en normen voor de controle en de certificering van horeca en catering.