Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor de leden

Probila - Unitrab is de Nationale Beroepsvereniging van Verwerkers en Verdelers van Producten van de Belgische Biologische Landbouw erkend door de Raad van State sinds 1984. Zij bestaat uit verwerkers en verdelers van gecertificeerde producten van de biologische landbouw volgens Verordening EG 834/2007 en volgende, die de economische, juridische en morele belangen verdedigt van haar leden, die zij eveneens informeert.
De Nationale Beroepsvereniging wil de professional helpen, zodat hij zijn werk kan doen onder de beste omstandigheden. De vereniging heeft zich hiervoor verschillende objectieven gesteld . Ze wil ook de bedrijven begeleiden in hun stappenplan naar een duurzamer beleid.
Listera les dernières actus
Vous avez la fibre bio et recherchez un poste de responsable ? Vous appréciez travailler en autonomie, êtes en quête de responsabilités et avez des idées plein la tête ?

Toutes les informations nécessaires à une compréhension efficace du label sont désormais regroupées sous la forme de deux dépliants, à distribuer selon vos besoins !

Comment encourager la durabilité dans l'industrie des produits de nettoyage?
Een belangrijk deel van onze leden is actief in de non-food sector,vooral in het domein van de etherische oliën, de cosmetica, de huidverzorging- en de cosmetica-producten en dit niet alleen in België, maar ook in andere al dan niet Europese landen.
In deze docutheek vindt je alle nuttige informatie over de biologische sector. Ze omvat ook de belangrijke thema’s waar Probila jullie belangen verdedigt, zoals de steun aan biobedrijven en de bio-wetgeving.

U bent hier

Activiteitensectoren

In de Europese bio markt (EU-28) had België in 2013 de elfde grootste voedingsmarkt met 403 miljoen €. Voor meer informatie, volg deze link.

Van de voorbereiding tot de verkoop : de gecertificeerde biomarktdeelnemers in België

Volgens het rapport cijfers voor de bio sector in 2014 (1) groeit gestaag verder het marktaandeel van de biologische producten in België en bedraagt nu 2,3%. (In 2013; 1,6% marktaandeel van de biologische producten).

De omzet van de sector steeg met 3,8% ten opzichte van het voorgaande jaar en bereikte 435 miljoen €, terwijl de totale omzet voor voedsel op nationaal niveau "stagnerende" aan +0,8%.

Als men bedenkt alleen aan verse biologische producten (inclusief diepvries- en kruidenierswaren, wijnen en bier) groeide deze uitgebreide verse categorie met 5%. Het aantal bio referenties stijgt jaarlijks en bedroeg vorig jaar meer dan 8.400. Het rapport analyseert ook de consumptie profielen van de Belgische bevolking.

In de groeiende biosector letten de actoren er op om de voedingswaarde van het voedsel dat zij bereiden te behouden maar zij garanderen ook de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten in de samenstelling van non-food.

Dit is de verdeling voor wat de gecertificeerde Waalse actoren betreft:

 • 4,4 op 10 zijn producenten,
 • 3,1 op 10 zijn gecertificeerd op het gebied van verwerking, bereiding, catering of onderaanneming (verpakking, opslag, …),
 • 1,1 op 10 is werkzaam in de verdeling, is groothandelaar, en/of importeur. De distributie is essentieel gericht op bepaalde soorten producten. De groothandelaren zijn ofwel algemene handelaars (veel verschillende producten) of handelaars gespecialiseerd in een assortiment bioproducten,
 • 1,4 op 10 bestaat uit verkoopspunten van bioproducten, al dan niet gecertificeerd. Deze laatsten vormen een speciaal geval want een verkoopspunt is verplicht om gecertificeerd te zijn indien men onverpakte producten verkoopt boven een bepaalde omvang. De meerderheid van de gecertificeerde verkoopspunten bestaat uit kleinhandelaren die een groot assortiment aan bioproducten aanbieden. De anderen zijn meer gespecialiseerd: fruit en groenten, zuivelproducten, wijnen, koffie, thee en kruidenthee. Hieronder vallen ook de producenten die een verkoopspunt hebben op de boerderij.

Oefenen de andere biohandelaars verschillende activiteiten uit, zoals sommige hogervernoemde producenten?

Eén op drie oefent verschillende activiteiten uit. Zij zijn gecertificeerd in meerdere sectoren, de meesten behoren tot de volgende categorieën:

 • Verwerkers - Verdelers  12%
 • Verwerkers - Loonwerkers  5%
 • Verwerkers - Verdelers  3%
 • Verwerkers - Verkopers  2%
 • Verdelers - Loonwerkers (plaats van opslag)  2%

Verwerkers/Bereiders in België

In de sector der verwerking en bereiding :

 • 83% van de gecertificeerde actoren bevinden zich op het niveau van de levensmiddelen,
 • 12% zijn ofwel onderaannemers die tegen een maakloon werken,
 • 3%  bereiden diervoeder voor,
 • 2%  zijn in de non-food sector.

De meeste verwerkers/bereiders bevinden zich voornamelijk in de volgende categorieën gerangschikt op volgorde van belang :

 • brood, banketbakkerswerk  19%
 • fruit en groenten (vers, conserven, diepgevroren, sap) 14%
 • melk, zuivelproducten + ijskreem + eieren  8%
 • vlees en verwerking + gevolgelte  8%
 • chocolade, snoepgoed, suiker, zoetstoffen  6%
 • koffie, thee, kruidenthee, planten  4%
 • voedingssuplementen  4%

Onze leden

Voor onze leden is de trend dezelfde als op nationaal of Waals niveau, alhoewel een groter deel van de actoren in de non-food sector werkzaam zijn. Dit heeft betrekking op het gebied van essentiële oliën, cosmetica, huidverzorgingsproducten en schoonmaakproducten niet alleen in België, maar ook in andere al dan niet Europese landen.

 

[1] Les Chiffres du Bio 2014, rapport mai 2015 conférence de presse Semaine Bio door Biowallonie